• Meer dan 100.000 tevreden klanten gingen je voor
  • Verzending binnen 2 werkdagen!

Fotografietip 8 | CanvasCompany.nl

Een polarisatiefilter zorgt voor effecten die goed van pas komen voor een fotograaf. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Met een polarisatiefilter wordt groen nog groener, springen felle kleuren van bijv. bloemen er nog meer uit en wordt het contrast tussen de lucht en de wolken nog beter zichtbaar.
Een andere goede eigenschap van het filter is dat het reflecties tegengaat. Soms kan een reflectie zo sterk zijn dat deze invloed heeft op hoe de kleuren in de camera terecht komen.

Werking polarisatiefilter

Hoe meer reflectie, hoe minder echte kleuren. Kleuren worden dus versterkt als je het filter op je lens hebt zitten. Reflecties in glas en water worden tegengegaan. Hierdoor kun je op de bodem van een vijver dus bijvoorbeeld het lijf van een kikker zien. Het filter bestaat uit twee delen, namelijk: een deel dat je op de schroefdraad van de lens draait en een draairing waarmee je het effect kunt doseren door er aan te draaien. Het kunnen draaien is een belangrijke eigenschap van het filter. Afhankelijk van de sterkte van het licht en de lichtinval heeft het filter namelijk een ander effect. Iedere keer dat je je naar een andere locatie verplaatst, moet je het filter ook weer aanpassen door aan de draairing te draaien.
Iedere keer dat je een verandering doet moet je dus draaien om weer het juiste beeld te krijgen. 
Het filter is het effectiefst in een hoek van 90 graden van de zon. Het filter heeft geen effect wanneer de zon recht achter of recht voor je staat.

Dit was de tip van deze week, voor op-/aanmerkingen of tips kunt u mailen naar:info@canvascompany.nl